Find en Studiebolig i København - Ledige studieboliger i København

Gode råd til at finde en studiebolig i København

Vi har samlet 275 kollegier og studieboliger med over 30.000 boliger til studerende på kbh-kollegier.dk. Det har vi gjort for at gøre det lettere for dig, at finde en studiebolig eller et kollegieværelse. Det kan være svært at finde en bolig i København, men vores mange årig erfaring på markedet fortæller os, at der er meget du selv kan gøre – også uden at have et netværk af mennesker i byen. Det kræver dog noget arbejde.

1: Research er afgørende

Du skal allerførst finde ud af, hvor i byen du gerne vil bo. Markedet for studieboliger er omfattende og mangler gennemsigtighed og du har brug for at vide mere end at du ønsker en studiebolig i København. Derfor gør Kbh-kollegier.dk det let at få et overblik.

2: Skriv dig på venteliste til en studiebolig

Selvom ventelisterne hos de store administrationsselskaber kan være lange, så skriv dig alligevel på venteliste, de steder hvor du kan se dig selv bo. Her skal du være opmærksom på ansøgningskriterierne såsom krav til uddannelse. Læs grundigt ansøgningskravene igennem, og bemærk, at selvom ventelisten kan være meget lang, kan den nogle gange flytte sig hurtigt.

3: Ansøg motiveret

46 afdelinger med kollegier og studieboliger anvender motiverede ansøgninger.  De motiverede ansøgninger ser vi som en gylden muligheden for, selv at få indflydelse på din boligsituation. Skriver du en god motiveret ansøgning, kan du springe langt frem på ventelisten, eller i nogle tilfælde få tildelt en bolig med det samme.

4: Ansøg hos de selvstændige kollegier og studieboliger

Der er 69 selvstændige kollegier i København, og de udgør en helt særlig mulighed for dig. De er mindre kendte, håndterer selv ansøgningsprocessen, og gør sjældent opmærksom på sig selv. Det betyder at færre kender dem, og at de ofte modtager betydeligt færre ansøgninger.

Ofte kan ventetiden til en bolig hos de selvstændige kollegier, komme ned på få måneder, hvis det gribes rigtigt an. Her spiller den motiverede ansøgning ofte også en stor rolle. Du kan let finde de selvstændige kollegier og kollegier som modtager motiverede ansøgninger, som medlem af kbh-kollegier.dk

Læs desuden vores guide til den gode motiverede ansøgning her

ledige kollegieværelser og ansøgningsfrister

(kun for medlemmer)

Ledige studieboliger

Selvom der er mangel på studieboliger, så er der de seneste år kommet mange nye til, og endnu flere er på vej. Det betyder, at det bliver lettere at finde en studiebolig i hovedstadsområdet. Det er specielt de nye studieboliger, som er lette at få fingrene i. De står i mange tilfælde selv for ansøgningerne og informerer ofte om ledige boliger, som man i mange tilfælde kan booke direkte på deres hjemmeside (uden venteliste). Der er større udskiftning på mange af de nye studieboliger, og det skyldes angiveligt at nogle har en relativ høj husleje. På trods af den høje husleje, er de nyere studieboliger ofte en god midlertidig løsning, indtil man finder et billigere alternativ. Der findes dog også meget billige studieboliger, f.eks. på Frederiksberg hvor du kan bo til 3.000 kr./md. i Delehusene – et nyt koncept, hvor studerende og flygtninge bor side om side.

De mange boliger, forskellige koncepter og ikke mindst antallet af udbydere gør, at det kan være svært er at finde rundt i markedet og vide hvor man skal lede for at finde den helt rette ledige studiebolig. Hos kbh-kollegier.dk sørger vi derfor for at informere dig, når der er en ledig studiebolig eller et kollegieværelse og ligger løbende alle dine muligheder på forsiden af kbh-kollegier.dk. Det gør vi for at gøre det lettere for dig at finde en bolig. Vi samler desuden alle nyheder om ledige boliger og ansøgningsfrister her.

Som medlem har du tilmed mulighed for at filtrere boligerne på vores hjemmeside efter dine behov. Her kan du vælge mellem boligkriterier såsom eget tekøkken, badeværelse, samt hvor mange værelser du ønsker i din bolig og meget mere. På denne måde bliver du kun præsenteret for de studieboliger som er relevante for dig, så du kan finde den helt rigtige studiebolig i København.

Billige studieboliger

Selvom især mange af de nye studieboliger i København har en høj månedlig husleje, så er der alligevel mange billige alternativer. En ny undersøgelse foretaget af kbh-kollegier.dk i 2020, viste at der er 11.622 studieboliger med en månedlig husleje på maksimalt 3.500 kr. Undersøgelsen bygger på tal fra i alt 22.841 studieboliger, fordelt mellem 230 boligafdelinger. I København K er der f.eks. 10 kollegier, der udlejer boliger til under 2.000 kr. per måned. Det er eksempelvis Elers Kollegium, Borchs Kollegium og Valkendorf Kollegiet. 

Dette står i stærk kontrast til Boligportalens huslejeundersøgelse fra 2019, der afslørede en gennemsnitlig husleje for et værelse i København til 5.946 kr. om måneden (Kilde: Boligportalen.dk). Det tyder altså på, at det godt kan betale sig at leje et kollegieværelse eller en studiebolig, i stedet for et værelse hos en privatperson. 

Du kan læse mere om vores huslejeundersøgelse her

Nye studieboliger i København

Hvad er en studiebolig egentlig? En ny studiebolig i København bygges ofte op omkring en række øvrige studieboliger og fungerer som et kollegie med fællesfaciliteter, såsom cykelkælder, fællesrum og fællesvaskeri, og med øje for et godt socialt liv. Derfor er det efterhånden blevet en gråzone, hvornår en bolig til studerende kaldes et kollegie eller en studiebolig. Faktum er, at mange kollegieboliger ligeså godt kunne være en studiebolig. Mange gange kan det derfor være svært at forstå forskellen, og i virkeligheden giver det ofte slet ikke mening at omtale dem som to forskellige boligformer.

Selve boligerne bygges som oftest med både eget toilet, bad og tekøkken. Er du interesseret i at finde en studiebolig? Så meld dig ind i dag og få et overblik over markedet, og udse dig din nye kollegie- eller studiebolig i København.

Containerboligerne ved Refshaleøen er blandt de mest populære valg af studieboliger i København. Derfor er det også med stor glæde, at der i 2020 åbnede endnu flere container boliger på Vesterbro. Så hvis du ikke bare leder efter en studiebolig i København, men en helt speciel studiebolig i grønne omgivelser, kan dette være en god mulighed for dig.

Containerboliger ved vandet

I 2017 åbnede de første 88 studieboliger af i alt 2.500 planlagte modulboliger til studerende i København. Bygherrerne hedder CPH Village og alle byggeprojekterne tager udgangspunkt i social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. De første modulboliger er bygget af containere og huser 164 studerende, ned til vandet ved Refshaleøen. Allerede i efteråret 2020, åbnede de næste modulboliger bygget i træ, som huser 184 studerende i en grøn oase på CPH Village Vesterbro. I løbet af 2021 forventes endnu en landsby af modulboliger at skyde på på Amagerbro. 

Containerboliger på Refshaleøen

Studieboligerne på Refshaleøen kommer med privat køkken, imens badeværelset skal deles med containerboligens anden beboer. Boligerne er beliggende ud til vandet sammen med flere husbåde, og derfor har flere studieboliger udsigt over ikoniske bygninger såsom Operaen, Esplanaden og Marmorkirken ved Amalienborg (se billedet længere nede). Reffen – Copenhagen Street food (det tidligere Papirøen) ligger desuden lige i nærheden.

Huslejen for en bolig i containerbyen er på ca. 4.400 kr. for de 20 kvadratmeter, inkl. forbrug, og med mulighed for at ansøge om boligstøtte. 

Ansøgningsregler til studieboligerne

For at være berettiget til at ansøge om en bolig i containerlandsbyen, skal du have et år tilbage af dine studier i Danmark. Derudover skal du være optaget på en af følgende uddannelsesinstitutioner: et SU-godkendt universitet, Særlig Tilrettelagt Uddannelse (STU) eller en Produktionsskole.

Nye beboere udvælges for at sikre en diversitet blandt beboerne til gavn for det lille landsbysamfund som bygherrerne forsøger at tilstræbe sig. Derfor vælges nye beboere ud fra deres baggrund og de interesser, som de har angivet i ansøgningen. Dette skal du altså tænke over når du skriver din ansøgning.

Studiebolig København i en ny container-landsby i København. Studiebolig ud til kanalen i København.
Vi henviser til en side væk fra kbh-kollegier.dk. På kbh-kollegier.dk samler vi ledige kollegieboliger og ansøgningsfrister fra nettet. Det gør vi for at give dig det bedste overblik så du kan spare tid. Vi linker videre til ansøgningsstedet, hvor du kan finde mere information og ansøge kollegiet direkte.

Spørgsmål og svar om studieboliger i København

Hvornår kan man skrive sig op til en studiebolig?

Det er forskelligt, men ved nogle studieboliger kan du skrive dig op som 15-årig, men først flytte ind som 18-årig. Andre steder kan det være 3-6 måneder før forventet studiestart. Det varierer en del, og derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i den enkelte boligs ansøgningskriterier.

Hvordan skriver man sig op til en studiebolig?

Der er tre måder at skrive sig op til en studiebolig. Der er naturligvis den traditionelle venteliste, hvor man blot er et nummer i rækken. Nogle studieboliger tager imod motiverede ansøgninger, hvor du har mulighed for at påvirke tildelingen af boliger igennem din ansøgning. Der er faktisk også en del studieboliger i København, som ofte har ledige boliger, og som du kan booke direkte online.

Hvordan får man en studiebolig i København?

Det er en god ide at skrive sig på venteliste. Det gælder både hos de store administrationsselskaber og mindre kendte, men især hos de 69 selvstændige kollegier i hovedstaden. Udarbejd desuden motiverede ansøgninger til de steder, der tager imod dette.

Hvornår kan må få en studiebolig?

Når du studerer, eller kort inden forventet studiestart, har du mulighed for at flytte ind i en studiebolig.

Hvad er en studiebolig?

Det er udelukkende boliger til studerende. Ofte er det for unge studerende.

Hvad er forskellen på en ungdomsbolig og en studiebolig?

De traditionelle ungsboliger er for unge i en hvis aldersgruppe, imens studieboligerne udelukkende er for unge under uddannelse. Der findes dog en del ungdomsboliger, hvor man også skal være studerende for at kunne bo der.

Kan man få en studiebolig som elev?

Ja, der findes rigtig mange gode studieboliger for elever i hovestadsområdet. Der kan dog være krav til et minimums antal ugentlige timer, ligesom din indkomst ofte skal være af SU-lignende karakter. Som medlem af kbh-kollegier.dk kan du vælge “Lærling” som uddannelse i vores filtreringssystem, og finde 166 kollegier som tager imod lærlinge og elever. Læs mere her.