Filter
Log ind | Opret bruger
underside-slider

Den store kollegieundersøgelse

En ny kollegieundersøgelse afslører, at der er tusindvis af kollegieværelser og studieboliger med en husleje på 3.500 kr./mdr. eller mindre. Det indebærer 79 af 132 kollegier i København og omegn, der tilsammen næsten råder over 10.000 billige kollegieboliger.

Undersøgelsen viser at over halvdelen, af undersøgelsens 132 kollegier, udbyder kollegieboliger med en maks husleje på 3.500 kr. De billige kollegieboliger findes især på Amager med 15 billige kollegier, men København K kan også følge med. Hele 8 ud af 10 kollegier i indre København udbyder kollegieværelser inden for dette niveau. Så bare fordi man er tæt på strøget og bylivet, betyder det ikke nødvendigvis, at man skal smide mange penge efter en kollegiebolig.

Lige efter Amager finder du Frederiksberg med 10 kollegier, og dernæst Indre By og Østerbro med henholdsvis 8 og 7 kollegier med boliger med en maksimal husleje på 3.500 kr.

De billigste kollegier

Tåsinge Kollegiet = 1.500 kr./mdr. (marts, 2019)
KFUM & KFUK’s Kollegium = 1.500 kr./mdr. (marts, 2019)
Borchs Kollegium = 1.638 kr./mdr. (marts, 2019)

Svært at navigere i Københavns kollegiemarked

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor man skal lede for at finde kollegierne med en husleje helt ned til 1.500-1.800 kr./mdr. Men faktum er, at der findes mange billige kollegieboliger. Det handler bare om at lede de rigtige steder, og det hjælper et medlemsskab hos kbh-kollegier.dk dig med.

I skemaet nedenfor kan du se den komplette liste over antal kollegier med boliger på 3.500 kr./mdr. eller derunder opdelt efter bydel.

Så stor er forskellen på huslejen

Kollegiemarkedet er stort og består af mange udbydere, og af denne grund varierer huslejen og indholdet i den enkelte kollegiebolig også markant. Nogle af de dyre kollegieboliger er blandt andet at finde på Basecamp, hvor du kan få et ekstra stort studio til hele 9.050 kr./mdr. Her får du en 45-58 kvadratmeter lejlighed med eget køkken, bad og så er det fuldt møbleret. I den anden ende af prisskalaen, finder du de ældre kollegier som Elers Kollegium og Valkendorf kollegiet i indre København. På disse kollegier får du i stedet et værelse til under 2.000 kr., men du skal til gengæld dele både køkken og bad med andre kollegianere i huset.


Huslejen stiger - men stadig billigt at bo på kollegium

Der er mere end 50 kollegier hvis husleje er steget med mere en 2% fra 2018 til 2019. Blandt disse findes kollegier som Live Nørrebro og studieboligerne på Lærkevej, hvis husleje er steget med henholdsvis ca. 15 og 20 procent fra 2018 og 2019. Her er huslejen steget med omkring 1.000 kr./mdr. En studiebolig på Lærkevej koster i dag mellem 6.500-7.500 kr./mdr. for mellem 36-47 kvadratmeter (brutto). Til sammenligning er den gennemsnitlige pris for et 16 kvadratmeter stort værelse i Københavnsområdet omkring 4.900 kr./mdr. (undersøgelsen er foretaget af Samlino.dk i 2018).


Her er huslejen faldet

På trods af ovennævnte prisstigninger, er huslejen fra 2018 til 2019 faldet hos intet mindre end 23 af de 132 kollegier. Undersøgelsen viser også, at det fortsat kan være meget billigt at bo på kollegium i København og omegn, og dette specielt når man betragter udviklingen på det private lejemarked. 

Stigende priser på Frederiksberg

Selvom Frederiksberg ligger nr. 2 på undersøgelsens liste, med 10 kollegier med boliger på eller under 3.500 kr./mdr., så er det også på Frederiksberg, at de højeste huslejestigninger har fundet sted. Frederiksberg har nemlig de tre højeste husleje stigninger fra 2018 til 2019. Det gælder blandt andet Diakonisse kollegiet, hvor huslejen er steget fra 3.700 kr./mdr. til 5.100 kr./mdr.

Her skal du passe på - depositum kan springe budgettet

Depositum og indskud kan nogle gange være det, som gør hele forskellen. Selvom husleje er lav, så kig en ekstra gang på depositum og indskud. Der er eksempler på depositum svarende til tre måneders husleje samt tre måneders forudbetalt leje. Din indflytningspris kan pludselig ligge på lidt over 24.000 kr., hvilket for mange kan være lige i overkanten.

Ser man eksempelvis på Øens kollegium, så udbyder de et værelse, hvor der skal betales i alt 32.521 kr. ved indflytning. Det inkluderer depositum, tre måneders forudbetalt husleje plus første måneds husleje. På Idun kollegiet ligger depositummet alene for et af værelserne på ca. 25.145 kr., og dertil lægges tre måneders forudbetalt leje, hvilket betyder at indflytningsprisen ligger på lidt over 50.000 kr.

Lave indflytningsomkostninger

For de fleste kollegieboliger ligger depositummet dog ofte, på det som svarer til tre måneders husleje. Derudover findes der også en del kollegieboliger, som kun har et indskud på omkring 4.000 kr., hvilket er en smule mere overkommeligt end 24.000 kr. Blandt disse med et lavt indskud er: P. Carl Petersens kollegium, KFUM & KFUK kollegium, og Elers Kollegium

For at gøre det nemmere for dig at finde kollegieboliger der matcher dit budget, har kbh-kollegier.dk lavet et filtreringssystem under menuen “Kollegier”, der gør det muligt at indskrænke din søgning, til de kollegieboliger der er relevante for dig, når det f.eks. kommer til depositum/indskud og husleje.

Mange nye kollegier på vej

København er en meget eftertragtet studieby, og interessen for byen ser også kun ud til at vokse sig større. Af denne grund bliver der bygget flere nye kollegier og studieboliger. Alene fra starten af 2016 til slutningen af 2018 er der blevet bygget mere end 14 nye ungdoms-/studieboliger/kollegier i København og omegn. Det er en markant stigning, som heldigvis ser ud til at fortsætte. Yderligere 16 kollegier og studieboliger er under opførsel eller ligger på tegnebrættet til at stå klar inden for de næste par år.

En af de nye studieboliger bygges i Lyngby af Basecamp Student. Ejendommen kommer til at indeholder 639 studieboliger og forventes at være klar til indflytning i august 2020. En anden er Orienten, som forventes at stå klar i september 2019 med 9 ungdomsboliger, der fortrinsvis bliver anvist til studerende (unge under uddannelse eller i lære).

Læs mere: Gode råd til at finde en studiebolig i København

Kom godt igang

Som ung studerende i København er der altså mange muligheder for at finde en kollegiebolig. Der bliver hele tiden bygget nye studie/kollegieboliger, og der er konstant udskiftning på dem, som allerede eksisterer, hvilket giver plads til nye studerende. På kbh-kollegier.dk hjælper vi dig derfor med at navigere mellem de i alt 190 kollegier i København og omegn, som vi har samlet på vores side, og dermed gør din søgen efter en kollegiebolig markant lettere.

Undersøgelsen er foretaget  i marts 2019 af kbh-kollegier.dk, og er baseret på husleje-angivelser på kollegiernes hjemmesider og/eller administrationsselskabet bag det respektive kollegium i såvel 2018 som i 2019. Der er 132 kollegier med i undersøgelsen. Der tages forbehold for fejl og mangler.

Fordele som medlem af kbh-kollegier.dk

Bliv medlem i dag og få et overblik over københavns kollegier

Vi gør det lettere at forstå kollegiemarkedet i København, hvor forskellige ansøgningskrav gør det svært at forstå, hvor du egentlig må ansøge. Vi har samlet 200 kollegier, med mere end 23.000 boliger tilsammen, så du nemt kan finde de kollegier, som lever op til dine boligkriterier.
 

 

VÆLG MEDLEMSSKAB

.