Motiveret kollegieansøgning - Hvad er det, og hvad skal der stå?

Motiveret kollegie ansøgning

- Hvad er det, og hvad skal der stå?

Hvad er en motiveret kollegieansøgning?

En motiveret kollegieansøgning indeholder ofte muligheden for at skrive om hvem du er, og hvorfor netop du bør tildeles et kollegieværelse. Ansøgningerne gennemlæses og vurderes typisk af et kollegieudvalg, hvor de bedste ansøgninger bliver bedre stillet på kollegiets venteliste, rykkes langt frem på ventelisten, eller får tildelt et værelse inden for ganske kort tid efter ansøgningen.

Hvorfor lave en motiveret ansøgning?

Igennem en god motiveret kollegieansøgning har du mulighed for at få tildelt et værelse inden for forholdsvis kort tid, hvorimod de traditionelle ventelister hos administrationsselskaberne ofte er meget lange (ofte årevis for de populære kollegier). Igennem motiverede ansøgninger kan du både undgå de traditionelle og lange ventelister, og samtidig komme tættere på et værelse, eller ligefrem få tildelt et værelse umiddelbart efter ansøgningen – hvis din ansøgning er god.

Du har altså muligheden for at gøre noget aktivt for at få tildelt et kollegieværelse, og denne mulighed opfordrer vi altid de kollegiesøgende til at benytte.

Hvad skal jeg skrive i min motiverede ansøgning?

Der er naturligvis en række krav og formalier du altid skal sørge for at have styr på. Fx har nogle kollegier faste ansøgningsskabeloner, der blot skal udfyldes (hverken mere eller mindre) imens andre kollegier har mere frie tøjler med hensyn til kreativiteten ved ansøgningen. Her er Egmont Kollegiet et af de mest kendte kollegier, når det kommer til kreative og nytænkende ansøgninger. Der var fx en pige, der i tredje ansøgningsforsøg, lavede en drejebog om sig selv, og derved lykkedes det hende at komme ind på Rigshospitalets Kollegium. Et andet kreativt eksempel omhandler en mands vision om, at arbejde for et pariserhjul på Rigshospitalet Kollegiums tag, hvor han vedlagde tegninger af pariserhjulet i si ansøgning, og han blev optaget på kollegiet. Desværre modtager Rigshospitalets Kollegium ikke længere motiveret ansøgninger, men har istedet en almindelig venteliste.

Frygt ej, hvis du ikke er den kreative type, for det hører til sjældenhederne at ansøgningerne alene måles på kreativitet, udover din skriftlige formåen i ansøgningsskemaerne.

Hvem er modtageren af den motiveret ansøgning?

Før du begiver dig ud i en kreativ ansøgning skal du først sikre dig, at din uddannelse matcher kollegiets regler for tildeling af kollegieværelser. Nogle kollegier tager imod studerende med en lang videregående uddannelse, andre studerende fra bestemte universiteter og nogle tredje modtager kun kvindelige studerende. Uanset uddannelseslængde eller institution findes der kollegier for stort set alle typer af studerende. Som medlem af kbh-kollegier.dk skal du blot indtaste din uddannelsesinstitution (CBS, KU, DTU, Niels Brock, Metropol mm.) og herefter finder du de kollegier, som du er berettiget til at ansøge.

Når du har fundet de kollegier, som du er berettiget til at ansøge, skal du undersøge ansøgningsproceduren og hernæst hvem der skal bedømme ansøgningen. I de fleste tilfælde er det eksisterende kollegianere, i et indstillingsudvalg, som vurderer de motiverede ansøgninger. Når du ved hvem der vurderer ansøgningerne ved du også hvem du skal ‘tale til’ i din ansøgning, og på den måde kan du med fordel vinkle indholdet herefter.

Hvordan vil du bidrage til et socialt og velfungerende kollegieliv?

Behandles den motiverede ansøgning af eksisterende kollegianere er dit ønske om at bidrage til kollegiet sociale fællesskab meget afgørende. I din ansøgning bør du derfor fokusere på, hvad du kan bidrage med for at gøre kollegiet til et bedre sted at bo. De kollegianere som vurderer din ansøgning ligger mange frivillige timer i kollegiet, og ønsker at fremme det sociale liv, hvilket kræver engagerede beboere. Det kan være at har en vision om at starte et nyt udvalg på kollegiet, lave filmaftener, madklub eller helt fjerde. Faktum er at de fleste kollegier har behov for frivillige kræfter, og det kræver ildsjæle.

De eksisterende kollegianere ønsker på ingen måde, at tildele et værelse til en ansøger der gemmer sig på sit værelse, og sjældent deltager i sociale aktiviteter. Hvis du ikke ønsker at deltage aktivt i kollegiets aktiviteter, bør du seriøst overveje om kollegielivet er noget for dig, og du bør genoverveje om du overhovedet skal sende en motiveret kollegieansøgning. 

Alternativet er istedet at skrive sig op på ventelister på nogle af de kollegier, der tilbyder værelser/lejligheder med eget køkken, som ofte medfører et mindre socialt liv, da beboerne kan vælge fælleskøkkenet og dermed det sociale liv til og fra som det ønskes.

Du kan holde øje med ledige kollegieværelser på vores forside, hvor vi opdatere med ansøgningsfrister, ledige værelser m.m.

UNDGÅ DE LANGE VENTELISTER, OG KOM I GANG MED DE MOTIVEREDE ANSØGNINGER. SOM MEDLEM KAN DU FINDE 37 KOLLEGIER, DER TAGER IMOD MOTIVEREDE ANSØGNINGER.